Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2012

Σύσκεψη με θέμα την εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου σχετικά με τον εκσυγχρονισμό των ελαιοτριβείων


Την Τετάρτη 7/3/2012, ώρα 11.00 πμ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με θέμα την εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου (Σεπτέμβρης 2011) σχετικά με τον εκσυγχρονισμό των ελαιοτριβείων, στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλου. Εκπρόσωπος του Δήμου Δυτικής Αχαΐας ήταν ο Δημοτικός Σύμβουλος Δημήτρης Μπαρμπούνης (Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Παραλίας Κάτω Αλισσού) και ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων.
Ο κύριος Μπαρμπούνης ανάφερε ότι το πρόβλημα της ρύπανσης των χειμάρρων και ποταμών της Δυτ. Αχαΐας από τα απόβλητα των ελαιοτριβείων είναι γνωστό εδώ και χρόνια. Τόνισε ότι πρέπει να δοθεί μια μικρή παράταση 2-3 μηνών μέχρι να εναρμονιστούν οι ιδιοκτήτες των μονάδων με την εθνική νομοθεσία και τις κοινοτικές οδηγίες.
Ο Αντιπεριφερειάρχης είπε ότι έχει πολύ καλή γνώση του θέματος και η διάθεση της Περιφέρειας είναι να δείξει μια μικρή ανοχή για ένα εύλογο χρονικό διάστημα έως ότου τα ελαιοτριβεία εκσυγχρονιστούν και αποκτήσουν όλες τις σχετικές αδειοδοτήσεις όπως ορίζει η πρόσφατη νομοθεσία. Οι μονάδες πρέπει να λειτουργήσουν φέτος το φθινόπωρο πλήρως εκσυγχρονισμένες όπως προβλέπει ο νόμος. Η Περιφέρεια θα είναι πολύ αυστηρή με τους παραβάτες.
Τέλος οι ιδιοκτήτες των ελαιοτριβείων ανέφεραν ότι η παρούσα οικονομική κατάσταση δεν τους επιτρέπει να προχωρήσουν άμεσα σε εκσυγχρονισμό, καθώς απαιτούνται σημαντικά ποσά για να πληρούν οι μονάδες τους τις προϋποθέσεις του νόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: