Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2014

Κάλεσμα για συγκρότηση δημοτικής παράταξης στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας
Κάτω Αχαΐα 31/01/2014

Πολίτες του Δήμου της Δυτικής Αχαΐας, τα τελευταία χρόνια βιώνουμε, μια πρωτοφανή σε ένταση και έκταση ανθρωπιστική και οικονομική κρίση. Το μνημονιακό τέλμα στο οποίο  βρίσκεται η χώρα μας γεννά ανεργία, φόρους και πλειστηριασμούς, ενώ η φτώχεια απειλεί τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Η παιδεία και η υγεία διαλύονται, οι κοινωνικές δομές καταργούνται, ο δημόσιος πλούτος εκποιείται  στο  όνομα της «σωτηρίας της χώρας». Χιλιάδες νέοι «βγάζουν διαβατήριο» και τα χωριά μας, ερημώνουν.

Σε τοπικό επίπεδο, ο Καλλικράτης οδηγεί σε οικονομική ασφυξία τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ στην ανεργία και τους πολίτες μακριά από τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Το σημερινό  δημαρχοκεντρικό σύστημα διακυβέρνησης έχει προ πολλού χρεοκοπήσει.

Ο κίνδυνος οι πολίτες να μην έχουν πρόσβαση στα δημόσια αγαθά μεγαλώνει αφού οι δημοτικές αρχές παρακολουθούν παθητικά τα τεκταινόμενα.


Η υγειονομική υποβάθμιση του τόπου μας, με την απειλή κατάργησης των περιφερειακών ιατρείων και του Κέντρου Υγείας, είναι προ των πυλών.

Επίκεινται παραχωρήσεις σε ιδιώτες εκτάσεων εντός των ορίων του δήμου μας που συνιστούν δημόσια αγαθά κοινόχρηστου χαρακτήρα, όπως το δάσος της Στροφυλιάς και το φράγμα Πείρου-Παραπείρου, πράξεις που θα έπρεπε εξ ορισμού να θεωρούνται ως απειλή για το δημόσιο συμφέρον. Οι εκτάσεις αυτές είναι ανεπίδεκτες κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης, η οποία αυτόματα και εξ’ ορισμού θα επιφέρει την υποβάθμισή τους,

Προετοιμάζεται ερήμην της τοπικής κοινωνίας η παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στα χέρια μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων.

Η άκρατη τσιμεντοποίηση, η ερήμωση των χωριών, η διαρκής και εντεινόμενη επίθεση στο περιβάλλον συνεχίζονται, οδηγώντας την περιοχή μας  σε πολιτιστική και αισθητική παρακμή.

Οι ανοικτές πληγές στις υποδομές της Δυτικής Αχαΐας που άφησε ο καταστροφικός σεισμός του 2008 δεν λένε να κλείσουν αφού κανείς δεν κάνει τίποτε.

Λίγους μήνες λοιπόν πριν τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, αρνούμαστε ως Δημότες να παραμείνουμε θεατές σε ένα έργο που έχει παιχτεί πολλές φορές στο παρελθόν από τους  Δημοτικούς άρχοντες και συνεχίζει να παίζεται μέχρι σήμερα: άλλοι να αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς, για όλα εκείνα που μας αφορούν

Απαιτείται μια νέα αντίληψη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε  να ανατραπούν οι κακές αυτοδιοικητικές πρακτικές, που οδήγησαν το Δήμο σε στασιμότητα, υπανάπτυξη και αδυναμία επίλυσης ακόμη και των απλών προβλημάτων της καθημερινότητας. 


Δεν μπορούμε να βαδίζουμε άλλο, χωρίς όραμα και χωρίς σχέδιο, αποδεχόμενοι τις πολιτικές που υπονομεύουν την τοπική αυτοδιοίκηση και στο τέλος καταστρέφουν τον τόπο και τις ζωές μας. Τα σημερινά, εκρηκτικά αδιέξοδα είναι αδύνατον να ξεπεραστούν, με την ανακύκλωση παλιών ιδεών, προσώπων και πρακτικών. Δεν μας χρειάζονται ετερόκλητοι μεσσίες πολυσυλλεκτικού παραγοντικού καιροσκοπισμού. Δεν μας φτάνει απλά η άρνηση και η καταγγελία.

Δικαίωμα αλλά και υποχρέωση όλων μας είναι να δράσουμε άμεσα. Ήρθε η ώρα να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν, απέναντι στον τόπο μας  και το μέλλον του, να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας!  

Για όλους αυτούς τους λόγους αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία να δημιουργήσουμε μια νέα αυτοδιοικητική παράταξη, η οποία  θα διεκδικήσει την ανάληψη της δημοτικής αρχής, με στόχο την παραγωγική και πολιτιστική ανασυγκρότηση της Δυτικής Αχαΐας.

Μια παράταξη που θα λειτουργεί με αρχές διαφάνειας και κανόνες, που στηρίζονται στο καταστατικό της, ανοικτή στην κοινωνία, με πλοηγό τη συμμετοχική δημοκρατία και την αλληλεγγύη. Μια  δημοτική παράταξη, που θα τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τα κόμματα και τους μηχανισμούς της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας. Μια παράταξη που θα αγωνιστεί να κρατήσει τον τόπο ζωντανό και θα παλέψει για την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας, των ποιοτικών προϊόντων του τόπου μας, του τοπίου, του πολιτισμού και των ανθρώπων, δηλαδή του δήμου μας. Στη προσπάθεια  αυτή θεωρούμε πως η συμμετοχή και η ενεργοποίηση της νεολαίας, είναι ο πυλώνας  που θα χτιστεί το όραμα και η ελπίδα μας για τον τόπο.

Θεμέλιο του δικού μας πολιτεύεσθαι είναι μια κοινά αποδεκτή πλατφόρμα θεμελιωδών κοινωνικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη βάση του ανθρωπισμού, το δικό μας κοινωνικό συμβόλαιο. Κοινή μας αξία και στόχος η συναντίληψη για το γενικό συμφέρον των δημοτών και του τόπου μας.

Θέλουμε το Δήμο της Δυτικής Αχαΐας, δίπλα στο δημότη και τις ανάγκες του. Οργανωτή και εμψυχωτή, να αντιστέκεται, να αγωνίζεται μαζί με τους Δημότες και να υπερασπίζεται τα δικαιώματα τους. Να γεννά την ελπίδα στον τόπο. Να επιδιώκει την κοινωνική συνοχή μέσα από την εύρυθμη λειτουργία του.


Πολιτικό και ηθικό μέλημα μας αποτελούν:

• Η αλλαγή στην ποιότητα και στο χαρακτήρα της σχέσης αιρετών αρχόντων με τους δημότες. Η ίση αντιμετώπιση των πολιτών αποτελεί το βασικότερο εργαλείο για την καταπολέμηση της ανισότητας στο επίπεδο της παροχής υπηρεσιών και την εξάλειψη των πελατειακών σχέσεων.

• Η αναδιανομή των πόρων για μια πιο ορθολογική διαχείριση και για την προσφορά κοινωνικής αλληλεγγύης. Τα δημοτικά τέλη θα πρέπει να καταβάλλονται από όλους. Η Δημοτική αρχή θα έχει  κοινωνική ευαισθησία και μέριμνα για τους αδύναμους οικονομικά δημότες, αλλά προπάντων, θα λειτουργεί με την αρχή της ανταποδοτικότητας.

• Η προστασία του περιβάλλοντος, με ιδιαίτερη έμφαση στο εκτεταμένο παραλιακό μέτωπο και στα ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα - Η ανακύκλωση αποτελεί την πυξίδα μας στη διαχείριση των απορριμμάτων.

• Η προστασία του οικιστικού περιβάλλοντος  με οργανωμένη διαχείριση της δόμησης με σκοπό την ήπια και κερδοφόρο για το δήμο οικιστική ανάπτυξη.

• Η ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς και των εν γένει αρχαιολογικών χώρων.


Πιστεύουμε πως μέσα στις συνθήκες της μεγαλύτερης κρίσης που διέρχεται η χώρα μας μεταπολεμικά, ο τόπος μας έχει  όλα εκείνα τα αποθέματα ανθρώπινου, παραγωγικού, πολιτιστικού και ιστορικού δυναμικού, που μπορούν  να συμβάλουν να ανασυγκροτηθεί πραγματικά. Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, με αγώνα, όραμα, θέληση και ελπίδα, με τη ενεργή  και ανιδιοτελή συμμετοχή των  πολιτών στα κοινά, μπορεί η Δυτική Αχαΐα να οικοδομήσει ένα νέο όραμα και να κάνει τη δική της φυγή προς το μέλλον.

Σας καλούμε λοιπόν να συναντηθούμε και να υπερασπιστούμε Διαχρονικές Αρχές και Αξίες πέρα και πάνω από ξεπερασμένα πολιτικά μορφώματα και πρακτικές, ανεξάρτητοι από κόμματα και πολιτικές αγκυλώσεις του παρελθόντος.

Αθανασόπουλος Γρηγ.Γεώργιος
Επιχειρηματίας
Ανδριακόπουλος Παναγιώτης
Υπαλ. Αρχαιολογικής Υπηρεσίας
Ανδρικόπουλος Κώστας
Ιδιωτ. Υπάλληλος
Αρέτρας Θεόδωρος
Ιδιωτ. Υπάλληλος
Ασπρομάλης Βασίλης
Συνταξιούχος οικοδόμος
Βαμβούνη Ευαγγελία
Οικιακά
Βαμβούνης Κων/νος
Συνταξιούχος
Βούρδουλας Γεώργιος
Γλύπτης Ζωγράφος
Βράκας Γεώργιος
Αγρότης
Γαλάνης Βασίλης
Αγρότης
Γεωργίοπουλος Χρήστος
Αρχιτέκτονας
Γεωργίου Αριστείδης
Ιδιωτ. Υπάλληλος
Γεωργόπουλος Άρης
Εργάτης
Γρηγοράκης Λυκούργος
Ιατρός
Δεσινιώτη Αδαμαντία
Μοδίστρα
Δημητρόπουλος Νίκος
Αγρότης
Δημοπούλου Παναγιώτα
Αγρότισσα
Διαγουρτάς Γεώργιος
Οικονομολόγος
Ζαχαράτος Θεοφάνης
Μεταπτυχιακός φοιτητής Πανεπιστημίου Πατρών
Ζέρβας Βασίλης
Συνταξιούχος
Καραμάνος Ανδρέας
Αγρότης
Καραμπελιάς Σωτ.Αθανάσιος
Ιδιωτ. Υπάλληλος
Κατσαρός Μεγακλής
Τεχν. Γεωπόνος
Κοντούλη Θεανώ
Άνεργη
Κότσαλη Φιόνα
Φυσικός
Κουνάβης Ανδρ.Παναγιώτης
Επιχειρηματίας
Κυριαζής Κώστας
Αρχιτέκτων
Λοτσάρης  Α.Γιώργος
Φαρμακοποιός
Λύτρας Κώστας
Ξυλουργός
Μηλιτσόπουλος Αναστάσιος
Υπαλ. Αρχαιολογικής Υπηρεσίας
Μπέης Ιωάννης
Συνταξιούχος αστυνομικός
Μπουχέλος Ανδρέας
Επιχειρηματίας
Νταή Αγγελική
Καθηγήτρια Μέσης Εκπαίδευσης
Παναγόπουλος Διονύσιος
Σχεδιαστής Τεχν. Έργων
Παναγόπουλος Νεοκλ.Γεράσιμος
Ιδιωτικός Υπάλληλος
Παναγοπούλου Αδαμαντία
Οικιακά
Παπαζώης Ανδ.Παναγιώτης
Συνταξιούχος
Παπανικολάου Ευάγγελος
Μαθηματικός
Πυρρής Μεγακλής
Συνταξιούχος Γεωπόνος
Ραγκαβάνης Γεωρ. Νικόλαος
Τεχνολ. Ηλεκτρολόγος
Ρέκκας Παναγιώτης
Κτηνοτρόφος
Ριχάνη Φωτεινή
Ελ. Επαγγελματίας
Σαμαράς Αργύρης
Βιολόγος
Σπυράτου Αντζουλέτα
Καθηγήτρια Τεχν. Εκπαίδευσης
Στεμπίλης Κων.Δημήτριος
Ιδιωτ. Υπάλληλος
Στεμπίλης Παν.Δημήτρης
Ιδιωτ. Υπάλληλος-Ιστορικός
Τακόπουλος Θέμης
Ιδιωτ. Υπάλληλος
Τακόπουλος Ιωάννης
Ιδιωτ. Υπάλληλος
Τακόπουλος Πολύδωρος
Δικηγόρος
Ταρνάρης Σπυρίδων
Κτηνίατρος
Τζένος Γεώργιος
Επιχειρηματίας
Τραχάνης Ιωαν.Αθανάσιος
Ιδιωτ. Υπάλληλος
Φλίγκος Αναστ.Δημήτριος
Εκπαιδευτικός Τεχνολ. Εκπαίδευσης
Φράγκος Αμβρόσιος
Χημικός  Μηχανικός
Χανός Μιχάλης
Ιατρός

Χρυσανθακόπουλος Σωτήρης
Συνταξιούχος
Χριστοφιλοπούλου Μαρία
Δικηγόρος
Η ιδρυτική συνέλευση της παράταξης, θα γίνει στο κέντρο Ορίζοντας στα Νιφορέικα, την Κυριακή 2/2/2014 στις 6 το απόγευμα. Καλούμε όσους Δημότες έχουν την ίδια αγωνία για τα Δημοτικά πράγματα του τόπου μας, να την παρακολουθήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: