Σάββατο, 30 Μαΐου 2015

Ποιος φταίει; ποιος φταίει; λοιπόν;

Ποιος φταίει; ποιος φταίει; λοιπόν;

Φταίει το ζαβό το ριζικό μας!
― Φταίει ο Θεός που μας μισεί!
― Φταίει το κεφάλι το κακό μας!
― Φταίει πρώτ’ απ’ όλα το κρασί!
Ποιος φταίει; ποιος φταίει; λοιπόν;
ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΝΑΛΗΣ

Στις αρχές Μάη, καταστηματάρχες  της πόλης μας υπέβαλλαν αίτημα αλλαγής του θερινού ωραρίου στον εμπορικό σύλλογο. Στο αίτημα αυτό, ανέφεραν συγκεκριμένα: " Πρόταση μας είναι, να  μετακινηθεί το υπάρχον  θερινό ωράριο ως εξής..  από  19.00 έως  22.30 τις  ημέρες  (Τρίτη- Πέμπτη – Παρασκευή)  μόνο για την θερινή περίοδο" 
Το αίτημα αυτό το προσυπόγραφαν (γιατί άραγε;) μεταξύ άλλων και καταστηματάρχες υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφέ, περίπτερα, ζαχαροπλαστεία,fast-food,κλπ) καταστήματα, τα οποία σε καμία περίπτωση το ωράριό τους δεν έχει σχέση με το ωράριο των εμπορικών καταστημάτων και έχουν έτσι κι αλλιώς, απελευθερωμένο ωράριο λειτουργίας, άρα δεν τίθεται θέμα για αυτά τα  καταστήματα.

Το ΔΣ του συλλόγου όπως όφειλε συνεδρίασε άμεσα στις 8/5/2015. Απάντησε αρνητικά στην πρόταση αυτή, εξηγώντας τους λόγους που η συγκεκριμένη πρόταση δεν μπορεί να υλοποιηθεί, με βάση το θεσμικό πλαίσιο "περί εθνικού ωραρίου της λειτουργίας των καταστημάτων".

Χθες 29/05/2015, στα τοπικά μέσα ηλεκτρονικής ενημέρωσης το θέμα επανέρχεται με ανακοίνωση όπου αναφέρεται  το παράδειγμα του εμπορικού συλλόγου Καβάλας με το σχετικό  αίτημα που κατέθεσε στην οικία του περιφέρεια και πήρε έγκριση. Συγκεκριμένα, για την περίοδο 1 Ιουλίου έως 15 Αυγούστου από το υπάρχον θερινό ωράριο που ισχύει στην πόλη αυτή (όχι όλη τη θερινή περίοδο δηλαδή) και για μετάθεση με 30 λεπτά 18.30 έως τις 9.30. Δηλαδή για 1,5 μήνα της θερινής περιόδου του συλλόγου αυτού, η οποία ισχύει από την Τρίτη 31 Μαρτίου 2015 έως την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015  ενώ οι  απογευματινές ώρες είναι 18.00 - 21.00.

Αυτό, είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που ζήτησαν οι συνάδελφοι από το ΔΣ του συλλόγου να τοποθετηθεί, αφού το αίτημά τους είναι για το θερινό ωράριο στο σύνολό του και για μετατόπιση του απογευματινού ωραρίου κατά μιάμιση ώρα χωρίς να λαμβάνει πολλές παραμέτρους.
Παράλληλα γίνεται αναφορά στο πρόσωπό μου και στον σύλλογο πως λειτουργεί ως γκέτο!!
Διαβάζοντάς την ανακοίνωση αυτή, μου δημιουργούνται οι παρακάτω  απορίες:

To αίτημα των συναδέλφων αλλάζει; και αν ναι, ποιό είναι τελικά;
To "γκέτο" του εμπορικού συλλόγου, συνέβαλε ναι ή όχι  με τις παρεμβάσεις του στην καθημερινότητα της πόλης;

Οι προτάσεις για τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς, η συμβολή για την καθιέρωση του Αχαγιώτικου καρναβαλιού τη στιγμή που Δημοτικές αρχές δήλωναν αδυναμία οικονομική, οι απεργιακές κινητοποιήσεις τα τελευταία χρόνια για τα θέματα του εμπορίου και τα χαράτσια, η  καθολική συμμετοχή στην υπεράσπιση της Κυριακάτικης αργίας, οι παρεμβάσεις και προτάσεις για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου; Όλα αυτά και άλλα πολλά, βγήκαν από το κεφάλι κάποιων ή έτυχαν της στήριξης του συνόλου των συναδέλφων;

Για την ουσία και για την ανάπτυξη της αγοράς.

 Από το 2008,χρονιά του καταστροφικού σεισμού της πόλης μας και με το ξέσπασμα της κρίσης η αγορά της πόλης έχει αλλάξει ριζικά. Τα λουκέτα στη πόλη άγγιξαν το 50% των καταστημάτων και η πτώση του τζίρου είναι θεαματική, το ίδιο και σε όλες τις πόλεις της χώρας, με βάση τα στατιστικά στοιχεία της ΕΣΕΕ. Χιλιάδες συνάδελφοι στα όρια της απόγνωσης ,εκατοντάδες χιλιάδες έχασαν κόπους μιας ζωής αφού χρεοκόπησαν, χιλιάδες αυτοκτονίες, ήταν και είναι το τίμημα των μνημονίων και καταστροφικών επιλογών. Κανένα ωράριο δεν έσωσε την κατάσταση γιατί απλά, όσο οι καταναλωτές  θα είναι "στεγνοί" οικονομικά και άνεργοι, 24 ώρες να είναι ανοικτά τα καταστήματα  σε 7  ημέρες την εβδομάδα, η μοίρα των μικρών καταστημάτων είναι προδιαγεγραμμένη.
Ποιος αρνείται την παραπάνω σκληρή πραγματικότητα ; Αν η ανθρωπιστική κρίση δεν σταματήσει, όλα θα  είναι ασπιρίνες στο άρρωστο. Καμία τοπική αγορά δεν θα ορθοποδήσει.

Τι μπορούμε να κάνουμε στην μικρή μας πόλη και τη μικρή της αγορά;

Να την κάνουμε ελκυστικότερη και τόπο προορισμού πως;

Αλλάζοντας εμείς οι ίδιοι πρώτα.

Οι συνάδελφοι που επικαλούνται η ανάπλαση του εμπορικού κέντρου θα πρέπει να βάλουν πλάτη και να συμβάλουμε όλοι μας στην υπεράσπιση των κοινόχρηστων χώρων. Πρακτικά αυτό σημάνει, πάω στο μαγαζί μου με τα πόδια και δεν παρκάρω πάνω στο πεζοδρόμιο και έξω από το κατάστημά μου για τον απλό λόγο ότι τα πεζοδρόμια είναι για τους πεζούς και όχι για τα τροχοφόρα μας και τα εμπορεύματά τα μας.

Να βρούμε τα ψυχικά αποθέματα και να κάνουμε τις επιχειρήσεις μας ελκυστικότερες αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες μας (βιτρίνες, υπηρεσίες στους πελάτες, συνεργασίες για εύρεση κοινών αγορών των προϊόντων μας, εξασφαλίζοντας μείωση των προσφερόμενων τιμών, κλπ),αντιστρέφοντας έτσι, τη ροή των καταναλωτών προς τις μεγάλες αλυσίδες.
Χρίση των εργαλείων που έχουμε στα χέρια μας, όπως οι δράσεις και τα προγράμματα της ΕΣΕΕ. Αναφέρω χαρακτηριστικά πως υπήρξε η δυνατότητα, για παροχή δωρεάν τεχνικής βοήθειας στις επιχειρήσεις από την ΕΣΕΕ (μελέτη βιωσιμότητας της επιχείρησης, παροχή νομικής  βοήθειας κ.α.) και η συμμετοχή σε αυτό το πρόγραμμα, παρότι κοινοποιήθηκε έγκαιρα από τον σύλλογο, ήταν 3 επιχειρήσεις!!!

Η Δυτική Αχαΐα και η πόλη μας κατά συνέπεια, για να γίνει τόπος προορισμού  δεν φταίει το απογευματινό ωράριο των καταστημάτων για την αύξηση της επισκεψιμότητας.

 Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:

Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και τον χειμώνα στην περιοχή μας, με ανάδειξη των ομορφιών της περιοχής, φυσικών και αρχαιολογικών.

 Διεκδίκηση μεγάλων διοργανώσεων πανελλαδικής εμβέλειας στην Δυτική Αχαΐα και στην πόλη (συνέδρια, αθλητικές εκδηλώσεις κ.α.),δημιουργία θεματικού πάρκου στην περιοχή. Αυτά όλα, σημαίνουν εμπλοκή Δήμου, επιμελητηρίων, τοπικών φορέων και συλλόγων.
Δυστυχώς, οι προτάσεις αυτές  απέχουν πολύ από την σημερινή εικόνα της πόλης μας, θέλουν πολύ κόπο για να γίνουν πράξη και προπαντός  όχι σκοπιμότητες και καχυποψίες, έχουν κατατεθεί, αλλά...

Όλοι μας αν δεν διαβούμε το δύσκολο αυτό δρόμο, θα ευρίσκονται διάφορα άλλα, ζητώντας το δένδρο και χάνοντας το δάσος. Σε καμία περίπτωση όμως, δεν μπορούν να υλοποιηθούν αν δεν διεκδικήσουμε μια άλλη οικονομική πολιτική για εμάς και τα παιδία μας.

Το ΔΣ του εμπορικού συλλόγου  τις επόμενες ημέρες θα συγκαλέσει "ως γκέτο" που λειτουργεί, γενική συνέλευση στα πλαίσια των πρωτοβουλιών που έχει εξαγγείλει με την πρόσφατη απόφαση του ΔΣ, με αφορμή την ολοκλήρωση των έργων στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο. Είναι ευκαιρία να συζητήσουμε για όλα. Ας ελπίσουμε πως θα γίνει το πρώτο βήμα να ανατρέψουμε την λαϊκή  θυμοσοφία :

" Α, ρε αχαΐρευτη Αχαγιά" !!!

ΚΟΥΝΑΒΗΣ ΑΝΔΡ.ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Δύμης

30/05/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: